Mama Eyda: Resepi Nasi Arab Mudah

29 May 2017

Resepi Nasi Arab Mudah


Teks/ Foto : Eida Rashid 
#Entri 3


 


Hai! 
Salam Ramadan.Alhamdulillah diberi kesempatan untuk hari yang -3.Semoga ramadan kali ini lebih baik dari tahun- tahun yang sebelumnya.Amin.

Semalam eida berbuka dengan nasi arab.Ajak semua adik beradik makan.Dalam 6 orang je, yang tinggal dekat dengan rumah.Banyak gak lebih bagi adik beradik buat balik untuk sahur.

Ni resepi yang biasa diguna.Ada 2 resepi guna periuk tekanan noxxa & juga rice cooker.

Resepi 1 Guna Periuk Tekanan Noxxa
==========================
⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅
1:Bahan untuk Nasi
⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅
1 kg beras basmati
1 ekor ayam ( perap dulu)
1 biji bawang holland(hiris)
3 sudu tomato puri( tomato pun bulih)
3 sudu rempah arab
3 sudu besar minyak sapi 
Garam sikit
Daun pandan
P/s:Kalau guna beras basmati jumlah air sama dengan jumlah nasi.
P/s2:Minyak sapi boleh tukar dengan mentega & sedikit minyak

Caranya :
Dengan  panaskan periuk noxxa dengan mode stir fry.Masukkan 3 sudu besar minyak sapi,tomato puri dan juga rempah arab.

Bila naik bau offkan dan masukkan nasi,air,garam sedikit ,daun pandan & gaulkan.

Letakkan ayam di atas nasi dan guna mood high pressure selama 25 minit.Ejas kedudukan tombol atas  ke mode pressure yea! 

⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅
2:Bahan Sambal
⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅
1 biji bawang besar merah
1 biji tomato
1 1/2 lemon 
6 tangkai cili hijau 
2 tangkai cili merah
6 biji cili padi
2 batang ketumbar
Garam (1 sudu besar)
Gula (5 sudu besar)
Air stgh dari bahan,ikut cita rasa masing2.

⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅
3:Bahan Salsa tomato
⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅⋅
7-8 sudu tomato(Potong dadu)
1 ulas bawang besar
Timun batang 
Lobak merah
Garam 
Gula

Resepi 2 Guna rice cooker 
===================

Bahan nasi sama cuma eida suka masakkan asingkan dengan ayam.

Cara masak nasi:
Dalam kuali panaskan minyak sapi. Tumiskan bawang dan  juga rempah nasi arab.

Bila naik bau masukkan dalam rice cooker gaulkan dengan beras  & masak macam biasa.

Cara masak ayam:
Ayam yang diperap dengan rempah nasi arab & garam.Letak gula pun ok sikit.Atas citarasa masing2.Masakkan dalam pemanggang ajaib.

Kalau ada pressure cooker  noxxa. Ayam.yang diperap tadi guma mood high pressure 7 minit.Offkan, angkat tombol & keluarkan wap.


Done.
Bukan susah pun.Banyak versi eida belajar.Cuma yang ni basic.Penting sedap kan😉.

Dah try komen yea! 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi komen .. Salam ukhwah

Ya Allah..

Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan;aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan;aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil;dan aku berlindung kepada-Mu daripada bebanan hutang dan kekerasan manusia..

OUr LoVe JouRney.. Alhamdulillah..

Daisypath Anniversary tickers

My Beautiful Journey Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign