Mama Eyda: Kebaikan minum air putih

20 May 2014

Kebaikan minum air putih

Bismillahirrahmanirrahim
Alhamdulillah

google


Antara kebaikan-kebaikan minum air putih.

1-Menguruskan badan

Proses pembakaran kalori memerlukan bantuan air agar lebih efektif .Dalam kata lain air mempengaruhi metabolism tubuh.Ketika tubuh membakar kalori,tubuh juga mengeluarkan toksin,air dalam tubuh akan memainkan peranan untuk membantu menyingkirkan toksin ini melalui perkumuhan.Jadi jangan jadikan alasan kurang minum air kerana kerap ke bilik air kerana yang dibuang adalah toksin dalam badan.

Apabila berlaku hidrasi(kekurangan air dalam badan), ia akan menyekat pengaliran darah dalam tubuh dan mengurangkan bekalan oksigen dalam otot  dimana anda akan cepat terasa letih.Apabila ini berlaku anda pasti tidak mampu untuk melakukan senaman atau bergerak aktif untuk membakar lemak.

2. Melancarkan sistem pencernaan

Air juga berfungsi menjaga proses pencernaan. Sekiranya air di dalam tubuh kurang, usus besar akan menyerap kembali cecair dari kotoran. Keadaan ini akan menyebabkan berlakunya sembelit atau sukar buang air besar kerana terlalu kering.

Disamping itu,air penting untuk melarutkan hasil sampingan metabolism  seperti asid uric dan urea yang diangkut oleh darah ke buah pinggang,kekurangan air memaksa buah pinggang bekerja lebih keras untuk menapis bahan toksik dan lama kelamaan ia boleh menyebabkan kerosakan organ penting ini.

3. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser

Pengambilan jumlah air yang mencukupi juga telah menunjukkan mampu untuk mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45% dan risiko kanser pundi kencing sebanyak 50%. Ia juga berpotensi untuk mengurangkan risiko kanser payudara.

4. Perawatan kecantikan

Air melembutkan kulit secara semulajadi.Sel kulit manusia memerlukan lemak dan air mencukupi untuk kelihatan lembab dan tidak kering.

5. Tubuh lebih segar dan sihat
Khasiat air kosong bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. 
Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia .Ia berperanan menyeimbangkan suhu badan manusia dengan pengambilan yang mencukupi.Kekurangan air kosong semestinya kelihatan kurang bermaya dan tubuh akan berasa sedikit panas .Kita boleh rasai sendiri gejala-gejala ini sebelah petang ketika berpuasa.Banyak minum air juga boleh mengelakkan pening kepala
Air  juga merangsang system pertahanan badan ,metabolism sel dan mengurangkan sel menjadi tidak normal dan merendahkan peluang mendapat jangkitan.Air menjadi bahan asas paling utama untuk aktiviti dan kawalan suhu badan ,ia membolehkan darah menghantar oksigen  dan nutrient ke seluruh badan,kekurangan air menjejaskan proses ini dan khasiat makanan tidak dapat diagihkan ke seluruh badan .
6. Menyihatkan jantung
Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Air amat penting untuk tubuh kerana tekanan darah akan lebih konsisten sekaligus membuatkan jantung berfungsi dengan lebih konsisten.Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih. Satu kajian selama enam tahun pada tahun 2002 oleh American Journal of Epidemiology mendapati mereka yang minum lebih daripada 5 gelas air sehari adalah 41% kurang berisiko meninggal dunia akibat serangan jantung
7. Ubat kepada penyakit strok

Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.
Sharing is Caring ! J


No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi komen .. Salam ukhwah

Ya Allah..

Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan;aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan;aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil;dan aku berlindung kepada-Mu daripada bebanan hutang dan kekerasan manusia..

OUr LoVe JouRney.. Alhamdulillah..

Daisypath Anniversary tickers

My Beautiful Journey Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign