Mama Eyda: Mimpi seorang wali mengenai kubur.

14 April 2014

Mimpi seorang wali mengenai kubur.

Teks:

Bismillahirrahmanirrahim
Alhamdulillah


Al kisah..

Dlihat ramai orang mengali-gali mencari sesuatu tetapi dia hairan ada seorang tua yang sedang duduk berehat ,tidak sibuk seperti mana yang lain.

Wali itu berasa pelik lantas bertanya .Apa yang mereka kutipkan? Jawab si tua tersebut pahala sedekah orang-orang mukmin."Tetapi mengapa tuan berehat sahaja tidak lakukan seperti mereka?"Jawab orang tua tersebut ,"pergilah ke pasar  dan carilah seorang penjual daging".

Kerana ingin tahunya yang mendalam , si wali terus ke pasar yang dimaksudkan  untuk bertemu si penjual daging .Dia memerhatikan sikap si penjual daging tersebut yang yang amanah dalam berniaga lantas mendekati si penjual daging tersebuat dan bertanya samaada si penjual tadi ada saudara mara di perkuburan tersebut?

Ya ada..ayah saya .

Wali tadi bercerita mimpinya lantas bertanya amalan apakah yang telah dia lakukan sampai ayah nya boleh berehat-rehat.Kata si penjual daging ,dia sentiasa mengunakan masa dengan  membaca al-quran setiapa kali pelanggan tiada dan berdoa andai ada kebaikan pada yang dibacanya ,dia sedekahkan pahala quran itu untuk ayahnya.

                                   Anak itu NIKMAT..Anak yang soleh/hah  itu RAHMAT

Subhanallah..beruntunglah si ayah dan ibu.-SAR


“Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.”
 (Surah al-Isra’ (17) ayat 24)                                                                       kredit[Perkongsian "Mulianya Al-Huffaz" U .Asni Tanyalah ustazah TV9]
No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi komen .. Salam ukhwah

Ya Allah..

Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan;aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan;aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil;dan aku berlindung kepada-Mu daripada bebanan hutang dan kekerasan manusia..

OUr LoVe JouRney.. Alhamdulillah..

Daisypath Anniversary tickers

My Beautiful Journey Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign